15 Eylül 2009 Salı

F1'deki Yeni Takımlar

Orta vadede Formula 1'de hızlı bir takım giriş-çıkışı var. Jordan ve Minardi, Force India ve Toro Rosso olarak yollarına devam ediyorlar ve an itibariyle stabilite bulmuş gibiler. Ama bu sene açıklana kurallarla grid, seneye 13 takıma çıkıyor.

Ilk açıklandığında bu karar, 3 yeni takım demekti ve bu konuda da bol bol yazmıştık. BMW, yarışlardan çekildiğini açıklayınca 4. bir yeni takımın da pistlerde olacağı belliydi. Bugün itibariyle bu takım açıklanmış bulunuyor. Lotus.


Bu adı duyup heyecanlanan fanlar, dizginlerinizi tekrar ele alın çünkü bu Lotus, bildiğimiz Lotus değil. Aynı adı kullansa da Malezya hükümeti ile Malezyalı işadamlarının kurduğu bir şirket aslında seneye yarışacak olan. Belki gerçek Lotus'un fabrikalarının 50 km kadar yakınındalar ama aslen Toyota için hazırlanan ama sonra Bentley Le Mans ekibi tarafından kullanan fabrikada konuşlanacaklar. Ilk seneki hedefleri de yeni girişlerin en iyisi olmak.


Bu arada eskiden BMW olarak anılan, şu anda Peter Sauber'in başkanlığında yoluna devam etmeye çalışan takımdan da iki önemli haber var bugün. Ilki, Sauber'in tek başına, Lotus'un elde ettiği son grid yeri için çok ciddi bir dosya sunduğu ve FIA'nın ciddi etkilendiği. Hatta o kadar etkilenmişler ki daha önce gridde 13 takım görmek isteyen FIA, diğer takımlara danışıp bu sayıyı 14'e çıkarmaya çalışacak. Böylece yine Peter Sauber'i pit duvarında görebiliriz. Bu yolda bir güzel haber daha geldi, o da takıma bir alıcı bulunduğu. Peter Sauber'in takımı kurtarmak için aradığı alıcı, kendisi gibi Isviçreli olan Qadbak Vakfı. Edindiğim az bilgiden, önemli Avrupalı ve Orta Doğulu yatırımcıların yatırımlarını yönettiğini anladım.


Giderayak kafa karıştıralım. 13. takım olarak Lotus eklendikten sonra, Sauber'in eklemesiyle gridi yine 14 takım görme şansımız var. Ama Renault? Yeni bilgilerle çok enteresan olan bir dava olacak haftaya.Uzun bir yazısı geliyor.

Hiç yorum yok: